Ridders winnen Amsterdams Studenten Festival

Kleinkunstridders winnen Amsterdams Studenten Festival
1 jun 2006 | zwartekat

Ridders in de Orde van de Nieuwe Liefde hebben gisteren de juryprijs van het Amsterdams Studenten Festival onderdeel kleinkunst veroverd. Hun goedlopende programma in de lijn van het zapcabaret had een kop en een staart, bood leuke uitschieters en af en toe ook langere scenes. Met name de scene van de vrouw die aangifte komt doen van mishandeling bij politie-agenten die zich uitputten in verwijzingen naar spelletjes was sterk. De scene waarin een poetsprogramma uit de jaren vijftig werd neergezet leunde zwaar op timing en daar moet nog aan worden gewerkt. De heren hebben wel een regisseur nodig.

De Ridders overtroefden onder meer Reinier Meijer die een sterke stand-up neerzette met een weliswaar authentiek optreden, maar af en toe ook geleend materiaal. Het damesduo L-star bracht een programma dat om onduidelijke redenen draaide om twee nonnen terwijl er niet echt iets inhoudelijks gedaan werd met religie, op een parlementair-achtige discussie over Jezus Christus en Michael Jackson tijdens het ochtendgebed. Het bleef vooral bij interessante aanzetten die stranden in een onvoldoende uitgewerkt programma. Joris Henquet bracht een mix van liedjes en sketches, maar wist niet te overtuigen. Pas bij een scene waarbij hij als Marokkaans meisje belt over haar bezoek aan het uitzendburo steekt zijn spel boven het amateurveld uit. Dat het onderwerp uitermate cliche is uitgewerkt daargelaten. De muzikale begeleiding was te synthetisch. De laatste kandidaat was Annemarie Brijder die weliswaar goed kon zingen, maar haar liedjes waren toch te braaf en niet geheel vrij van stoplappen om de jury te overtuigen. Opvallend was overigens het verschil tussen de leuke liedjes en de ronduit vage verbindingsteksten. Vanwege het gebrek aan diepgang vond de jury het niet genoeg ‘kleinkunst’, maar daarover kunnen de meningen verdeeld zijn.

Na het gastoptreden van aankomend cabaretier Rene van Meurs maakte de 3-koppige jury – bestaande uit juryvoorzitter Evert de Vries van het Amsterdams Kleinkunst Festival, Marieke van Dam van impresariaat Wallis en Patrick Deters van de cabaretsite Cabaretophet.net – bekend dat de Ridders naast de ‘Gouden trede’-trofee met hun overweging ook een instroming in de tweede ronde van het Amsterdams Kleinkunst Festival hebben gewonnen, alsmede een aantal andere optredens.
-www.amsterdamsstudentenfestival.nl

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *